top of page
Skribentens bildArtur

Mosalah vann Svenskt Avelslopp

Uppdaterat: för 5 dagar sedan

Det började med en plan och en dröm. Nu är vi i mål. Mosalah vann Svenskt Avelslopp 2024 och därmed har kullen efter Il Divo och Ditzy Doo vunnit alla de tre största unghundsloppen som vi siktat på under året: Avelsloppet I Sverige, Puppy Derby i Danmark och EM för unghundar.


Nina, William och Alex med Mosalah. Till höger Kenneth Bendtsen med Benzema. Bild: SDA-GHK

Klassiska och anrika Svenskt Avelslopp var förstås det största målet, det ska vi inte sticka under stol med. Särskilt som många av Mosalahs släktingar har gjort minnesvärda framträdanden på Mariedal Park i Alingsås.


Några exempel: Farfar No More Legend vann loppet, liksom farbor Enemel Noir (pappa Il Divo kom dessutom trea i samma final).


Kusinen Arion har också stått överst på pallen, medan hans syster Agusta Hermione var tvåa. För två år sedan var kusinerna Avellano och Luolanto etta och tvåa.


På mödernet vann moster Rarity sin semifinal på ett fantastiskt starkt sätt och slog då regelrätt förhandsfavoriten (och blivande vinnaren) Son of Trix – men ströks tyvärr på grund av skada innan finalen. Det var så synd att inte få se henne få visa sin fulla potential.


Även mormors bror Bumpy Ride vann sin semifinal – men ströks i finalen.


Pampiga defileringen till Svenskt Avelslopp med Nina, William och Mosalah först i raden. Bild: Inga-Lill Persson

Man kan nästan säga att Mosalah är avlad för Svenskt Avelslopp genom en korsning mellan Kennel Davantis fina linjer och tiklinjen som vi fortsatt på genom Mustang Sallys fina My Little Pony-kull som bland annat gav superstjärnan Sweetie Belle (liksom ovan nämnda Rarity och förstås mamma Ditzy Doo).


Mödernet skulle i idealfallet – om generna föll på rätt plats – bidra med lite mer early pace och speed till Il Divos starkaste egenskap som var hans stamina.


Det kan man säga har fallit väl ut hos flera av individerna i kullen även om de förvisso (ännu) inte visat samma distanstålighet som pappa.

Glädje på prispallen efter Avelsloppet. Bild: Inga-Lill Persson



Benzema (hos familjen Winther Bendtsen) har haft en fantastisk karriär hittills och bland annat vunnit danska Puppy Derby, där Mosalah var runner up. Vi är så tacksamma och glada över att våra danska valpköpare dessutom gjorde satsningen mot Avelsloppet.


De fick vinna semifinalen på ett imponerande sätt, var trea in på upploppet i finalen och hade varit på pallen om inte blivande tvåan i loppet förstört den chansen in på upploppet med ett utfall som nog borde ha slutat med en diskning.


Men en fjärdeplats i finalen är mycket bra det också! Stort tack för att ni var med!


Vi är helt enkelt otroligt tacksamma över att ha fått den här framgången med Mosalah – eller fått och fått, det har varit en strålande tränarprestation från start till mål av Nina, med allt från träning, matchning, förberedelser, planering och toppning till storloppen – och det är såklart som alltid många som ska ha tack på vägen.


Ni vet vilka ni är, men framför allt vill vi här tacka Malin Månsson bakom Kennel Davantis som alltid stöttat oss; med fina välstammade hundar, som mentor och som en helt ovärderlig hjälp i valplådorna.


Vi har som uppfödare vunnit Avelsloppet en gång förut, med Emelie Wikström-tränade Cressida (Killishin Jamar–Kacela) och det är ett härligt minne. Men den här gången fick vi vinna som ägare, tränare och uppfödare, vilket nog är hyfsat unikt i Avelsloppets historia.

Det har inte hänt mer än någon enstaka gång förut vad jag vet.


Dessutom gjorde vi det med väl etablerade svenska tiklinjer på båda sidor i stamtavlan. Det är vi otroligt stolta över!


Som om framgången i Svenskt Avelslopp inte var nog fick vi förresten njuta av ännu mer segersötma under söndagen i Alingsås.


I ett av whippetloppen under dagen tog vi som uppfödare hela pallen när svärmor Inga-Lills Akali (Yankees Dalton – MB Clefairy) vann före lillebror Star Lord (Joe Black – MB Clefairy) som vi äger själva och Madelene Johnn-tränade helsystern (till Akali) Miss Fortune.


En fantastisk framgång det också.

Alla på pallen: Star Lord, Akali (Inga-Lill) och Miss Fortune (Madde Johnn). Bild: SDA-GHK

Sedan vann dessutom Inga-Lills lilla ”Tingeling”, det vill säga Ad Astra (Joa Black – MB Clefairy) sitt lopp.


Ad Astra med Inga-Lill och Alex överst på pallen. Bild: SDA-GHK

Och för att dagen skulle bli ännu mer perfekt kom Elna Johanssons Showmaker (Yankees Dalton – MB Clefairy) tvåa i ett riktigt tufft Jack O-Lantern Race. Vidare slog även Erika Davidsson-tränade Rek'Sai (Yankees Dalton – MB Clefairy) till med en andraplats.


Madde Johnn-tränade mamma MB Clefairy fick själv fick kliva upp på pallen igen, som trea efter att ha kunnat räkna in två av sina barn som vinnare, tre som tvåor och en som trea!

Sex av sex kids på pallen plus morsan… Galet kul.

Rek'Sai tvåa och MB Clefairy trea i ett av loppen. Bild: SDA-GHK

Åter till greyhounds: Föhns/Sötofte-tränade Better Call Saul (Greycraft Lego–Ditzy Doo) var trea i Best Friends-loppet i Alingsås och fortsätter plocka pallplatser vilket gläder oss.


På Åkers Kanal under lördagen startade Susan Rasmussens Sawa (en syster till Mosalah) men hon hade en del otur i ett stökigt lopp och fick nöja sig med en femteplats.


Det var ett långt inlägg – nu tar vi nya tag.


Nästa helg blir det ett besök hos våra vänner i Kallerup.

60 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page